Fynsk eSport-arrangement er blandt verdens største

NPF, tidl. Netparty Fyn, er Danmarks største computerspilsfestivaller. Og ikke nok med, at den er landets største, den er også blandt verdens største. Deltagere kommer fra hele Danmark, samt Tyskland, Norge og Sverige med deres egne computere for at møde deres ligesindede, opleve det nyeste grej fra de største producenter af gaming hardware, og selvfølgelig prøve kræfter med hinanden i de mest populære spil. Vi har talt med Jesper Witt, der er med til at organisere NPF.

Fra regional til international aktør på få år

NPF startede i år 2000, og har oplevet en imponerende vækst, især igennem de seneste år, hvor deltagerantallet er gået fra 1.200 i 2012 til 4.500 deltagere i 2015. Hertil kommer de over 800 dagsgæster, der besøgte NPFs expo-området, hvor en række store danske og internationale virksomheder havde stande og kunne vise de nyeste produkter og spil frem, alt imens der blev sørget for god underholdning.

Er gaming ikke kun for nørder?

”Gaming er langt fra kun for nørder”, understreger Jesper, og fortsætter, ”Gennem årene er gaming gået fra at være forbeholdt den typiske nørdede teenagedreng, til at være noget for begge køn og alle aldre. Især har NPF mærket at gaming er blevet mere og mere almindelig underholdning”. Dykker vi ned i begreber, bliver det skelnet mellem gaming, som betegnelse for dem der spiller for underholdningens skyld og eSport der er den anerkendte betegnelse for dem, der spiller turneringer, og generelt tager det mere seriøst.

Næste generations Ronaldo og Messi træner også, når du sover

”Hvor deltagerne før passede på stereo-typen nørdet teenagedreng, så ser vi nu gamere af alle afskygninger. Især blandt de unge sidestilles gaming og eSport med det at gå til f.eks. fodboldtræning. Langt størstedelen formår også både at få fysisk aktive hobbyer til at balancere med computerspil, f.eks. er fodboldtræning skemalagt, imens der er altid er nogen at spille med og mod på internettet, der aldrig sover”, forklarer Jesper.

Det er Big business og godt på vej til at blive bigger than the biggest

Spilindustrien, herunder eSport, er blevet ekstremt stort. For 2015 regner man med at omsætningen for spilindustrien når over 90 milliarder US dollars. Omsætningsmæssigt vokser spilindustrien med næsten 10 % årligt, og tilskuermæssigt har eSport millioner af seere og ventes, inden for en kort årrække at kunne måle sig med selv de største fodboldturneringer og selv verdens største mediebegivenhed NFL ifølge Forbes.

Ingen moderne sport uden snyd og dårlige tabere

Efter eSport er kommet i rampelyset, er problemet med skyggesiden også blevet større. Navnligt ses en stigning i målrettede DDoS-angreb mod eSport, og NPF er ingen undtagelse. Hvert år er NPF mål for DDoS-angreb, hvilket kunne være ødelæggende for arrangementet, men udover NPFs eget beredskab, så overvåger GlobalConnect alle forbindelser. Det gør, at DDoS-angreb kan afværges hurtig, og spillene fortsætte. DDoS-angrebene bruges f.eks. til at snyde sig til gevinster, forspring og hævn ved at afskære konkurrenter forbindelsen til spilserveren.

Uafbrudt og direkte adgang til verden

NPF varer 47 timer. I den periode er det vigtigste, at der er stabilt og fuld funktionelt internetadgang. Selv den mindste nedetid skal undgås. ”Det er ekstremt vigtigt, at deltagerne kan nå ud til alle de store spil-servere rundt omkring i verden, da de fleste spil i dag kræver, at man forbinder til en central server. Disse servere findes stort set ikke i Danmark, og derfor er det vigtigt for os, at vi ikke bare kan nå ind til GlobalConnects datacentre, men også at vi har en rigtig godforbindelse videre ud i verden, hvilket GlobalConnect tilbyder”.

Hvorfor har I valgt netop GlobalConnect?

”NPF har igennem mange år haft et samarbejde med GlobalConnect til en række forskellige events, og med vores mange år i branchen, ved vi, hvor vigtigt det er med en stabil internetforbindelse. Vi ved også, hvad det betyder at have en professionel partner, som vi kan stole 100% på, som har styr på tingene, og har et beredskab, der kan træde til, hvis problemer opstår. GlobalConnect er én af de største og bedste fiberleverandører i Danmark, og vores samarbejde er med til give NPF den sikkerhed og ro, der skal til på en så fundamental ting, som internetforbindelse, så vi kan bruge vores ressourcer på at afvikle det aktuelle event og videreudvikle konceptet fremadrettet”, forklarer Jesper om valget af samarbejdspartner.

Et samarbejde der giver mulighed for fokus på eksekvering og udvikling

Men samarbejdet er mere end bare gode forbindelser ifølge Jesper. ”Udover selve internetforbindelsen har GlobalConnect også hjulpet os med, hvordan vi bedst muligt får forberedt vores interne netværk på, at kunne udnytte internetforbindelsen optimalt, og det er uundværligt at have en udbyder man kan samarbejde med, når der skal presses så stor udnyttelse som muligt ud af en forbindelse i den størrelse, som vi har brug for”, slutter han af.


NPF afholdes hvert år i uge 41.

League of Sharks optakt til finalekamp. Fotograf Christian Johannesen

League of Sharks finalekamp med flere hundrede tilskuere. Fotograf Christian Johannesen

League of Sharks – Ikke alle kan vinde. Fotograf Christian Johannesen

10 Gbit presset til sit yderste. Fotograf Mads Degn

Jan Warborg Hansen fra Spilministeriet. Fotograf Ole Sort

Koncentreret finaledeltager til NPF #16. Fotograf Christian Johannesen