En splidsers bekendelser

Det går ikke at være farveblind!

Der findes ikke mange af dem. De er helt særlige. De kan arbejde med mikroskopiske detaljer, men klarer også det grove arbejde i rusk og regn i mandehullet. De arbejder alene, men er dybt afhængige af andres instrukser, og så kan de, ene mand, ændre internettets kurs gennem fiberkablerne. Vi vil her blive klogere på arbejdet som splidser, en helt særlig profession.

Her er David Friis

Han er 40 år, uddannet elektriker og arbejder som Field Engineer hos GlobalConnect på niende år. Han bor i Borup og har to børn på 8 og 10 år. Han er godt tilfreds med sit job som splidser, fordi der er god balance mellem de forskellige arbejdsopgaver.

Mellem fysisk arbejde udendørs og finesseopgaver indenfor, mellem samarbejde med kollegaer og det ensomme arbejde i bilen. Men først og fremmest er han glad for friheden ved at køre afsted i sin splidserbil på egen mission med ansvaret for mange virksomheders forbindelser.

En typisk formiddag for David

Kl. 08.00
Møder ind på hovedkontoret på Hørskætten, får brief om dagens opgaver og en plan for omlægning af fibernettet fra dokumentationsafdelingen.

KL. 08.30
Kører afsted mod dagens første destination, første dæksel og mandehul.

Kl. 09.00
Ankomst til destination. Tjekker ind på app’en, der har direkte forbindelse til OMC, GlobalConnects overvågningscentral. Alle splidsere tjekker ind og ud ved ankomst og afgang. På den måde  er det nemt at finde frem til eventuelle fejl og samle op på opgaver. Alle ved, hvor alle er.

Kl. 09.15
Det hård arbejde er nu overstået, nu til pillearbejdet i bilen. Finder den rigtige tube og den eksakte fiber ved hjælp af farvekombinationsnøglen. Af-isolerer fiberen og splidser nu de helt fine glasfibre ved hjælp af splidsemaskinen. Et pillearbejde, der kræver fingersnilde og koncentration, og som David udfører til perfektion, mens han i ørerne lytter til en rar stemme, der læser en lydbog højt. ”Så holder jeg min hjerne beskæftiget og får samtidig en dosis kultur”, siger David.

Kl. 10.00
Den sorte boks er nu forsigtigt pakket sammen igen. Samtlige fibre er lagt i de rigtige baner, og boksen skal nu i jorden. Udenfor igen, ud i vejret, løfte dækslet og i med boksen. Nu er første forbindelse sikret, og de mange informationsstrømme kan frit flyde uden flaskehalse.

Efter første opgave kører David ud på nye missioner. Måske skal han videre til næste knudepunkt, måske skal han afslutte et projekt hos en kunde eller mødes med andre splidsere til en større omlægning, før han skal hjem, hente sine børn og hvile ud inden næste arbejdsdag.

Vidste du om fiberkabler:    

  • Der er max. 6 km mellem hver brønd eller sort boks på hele fibernettet.
  • I hvert lyslederkabel (det orange kabel) findes op til 24 tubes.
  • I hver tube er der 12 fibre – der er altså 288 i alt.
  • Hver fiber måler ca. 0,01 mm i diameter og er lavet af glas.
  • I dag er det muligt at sende 400 Gbit/s gennem hver enkelt fiber. Det vil sige ca. næsten 5 Terabit/s (4800 Gbit/s) gennem en enkelt tube.

I fremtiden er det kun lysets hastighed, der sætter begrænsningen

Hent magasinet Insight. Om it. For ledere.